Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens, in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd, is een vernauwing van de slagaderen in de benen door slagaderverkalking (artherosclerose), waardoor de spieren in de benen te weinig zuurstof krijgen tijdens activiteit. Dit zuurstoftekort leidt tot pijn in de benen maar verdwijnt weer met rust.
Het grootste risico voor het krijgen van slagaderverkalking is roken. Daarnaast spelen ook nog zaken als hoge bloeddruk, overgewicht, Diabetes Mellitus, te hoog cholesterolgehalte en te weinig beweging een rol. Erfelijke factoren en leeftijd spelen ook een rol maar hierop kun je geen invloed uitoefenen. Een combinatie van bovenstaande factoren vergroot de kans op slagaderverkalking nog eens extra!

Behandeling
In eerste instantie zal de huisarts of de vaatchirurg u doorverwijzen naar een gespecialisserde fysiotherapeut voor gesuperviseerde looptraining en leefstijcoaching. Deze therapeut zal aangesloten zijn bij het Claudicationetwerk. De looptraining zal bestaan uit het vergroten van de loopafstand, het verbeteren van de looptechniek en eventueel het verbeteren van de balans en de kracht in de benen.
Mocht deze training in combinatie met leefstijlcoaching niet tot het gewenste resultaat leiden, dan kan de vaatchirurg er alsnog voor kiezen om u te dotteren.

Vergoeding
Behandeling van Claudicatio Intermittens door een gecertificeerde therapeut die is aangesloten bij het Claudicationetwerk wordt betaald uit de basisverzekering. U hoeft dus niet aanvullend verzekerd te zijn. U heeft dan recht op maximaal 37 behandelingen en deze vergoeding krijgt u éénmaal in uw leven. Houdt u er wel rekening mee dat dit wel ten koste gaat van uw wettelijk eigen risico.